Wij houden van stallen - Freestyle Academy

Wij houden van stallen – Zolang paarden er maar niet 24/7 in staan

Heel soms, als het een bijzonder mooie avond is en we toevallig niks te doen hebben, gaan we picknicken. Op de allerleukst denkbare manier, voor paardenmensen tenminste, namelijk in de wei terwijl onze paarden genieten van vers gras in het licht van de ondergaande zon. Kleedje mee, glaasje wijn, hondjes erbij, dat houden we wel even uit. Geen beter uitzicht dan dit en we kunnen niet stoppen met elkaar te vertellen hoe fijn dit is.

Helaas komen dit soort avonden niet heel vaak voor, meestal zijn we te druk of vinden we dat in elk geval, vaker gooien de weersomstandigheden roet in het eten. Helemaal deze zomer is het een uitdaging om een droog plekje te vinden voor je kleedje, en met een jas aan verliest een picknick toch een deel van haar charme.

Wij hebben over het algemeen makkelijke paarden in de omgang: ze zijn sociaal en kunnen in kleine clubjes altijd bij elkaar staan. Soms in de paddock, soms in de wei, soms naast elkaar op stal. De wei is favoriet, maar 2 van onze mannen staan op rantsoen omdat ze anders uit elkaar ploffen. Paddock-arrest is dus vaker het geval, en omdat ze het niet trekken als de buren wel in de wei mogen staan de vossen ook niet onbeperkt op de wei. Aangezien Glam graag sprintjes trekt vindt de grasmat de beperking wel prettig en ziet het er allemaal lekker groen uit.

Wij hebben 2 grote paddocks met ruime schuilstallen, daar staan ze in duo’s en hebben ze van ongeveer maart t/m november een riant buitenverblijf. In koude en natte wintermaanden gaat één duo ’s nachts op stal, dan geeft de schuilstal niet genoeg beschutting meer en willen we dat ze kunnen drogen. Het andere duo kan altijd droog staan en redt zich prima. Hier staat overigens een lichte tour paard bij.

Dan hebben we nog de volbloeden. Dunne velletjes, een tikkeltje verwend en een hekel aan regen/kou/temperaturen onder de 5 graden. Die staan nu ook lekker buiten in de paddock, bij goed weer ’s nachts op de wei en af en toe gewoon op stal. Soms overdag als er teveel vliegen zijn, soms ’s nachts als het pestweer is. Ze hebben geen schuilstal dus moeten we ze af en toe beschermen tegen ongedierte en de elementen.

Zes paarden, drie verschillende routines. De seizoenen die elkaar afwisselen, de behoeften die ze hebben, de faciliteiten die je tot je beschikking hebt. Alles weegt mee in de beslissing hoe je je paard het beste kunt houden, een optimaal management is voor elk paard verschillend.

En dat is waarom wij van stallen houden. Zodat als het smerig weer is, de zon te hard brand of ze gek worden van de vliegen, we ze gewoon lekker binnen kunnen zetten. Of als ze een keer netjes moeten blijven voor een demonstratie of wedstrijd. En om krachtvoer te eten, daarvoor zetten we ze ook even een kwartiertje apart op stal. En zoals lieve Sir ons gister weer liet zien vinden ze dat heerlijk, want hij weigerde er daarna weer uit te komen. Toen hij eindelijk weer in de paddock stond en we even niet opletten, piepte hij er alweer tussendoor en ging lekker in zijn box staan. So far voor onze buitenpaarden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De nieuwe data komen eraan!

Vanaf september gaan we weer van start met nieuwe groepen voor de opleidingen. Wil je zeker zijn van een plekje en als eerste de nieuwe data van ons ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de wachtlijst!

Freestyle Academy draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders