fbpx

Wordt Freestyle instructeur

en help de paarden en mensen om je heen op basis van natuurlijk gedrag, leervermogen en biomechanica van paarden.

DE DRIE HOOFDPIJLERS

Natuurlijk gedrag, leervermogen en biomechanica van paarden

Dat zijn de drie pijlers waar de Freestyle methode op gebaseerd is. De kennis en vaardigheden ontwikkelen om op een begrijpelijke manier met je paard om te gaan. Naar een doel toe werken maar ondertussen wel genieten van het proces, zonder stress en frustratie.

Instructeursopleiding paardrijden

Veel mensen weten dat het anders kan, maar niet hoe

Paardenwelzijn ligt onder vuur en dat is helaas niet onterecht: de wereld waarin paarden moeten functioneren gaat tegen alle natuurlijke principes in. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar dan moet je je wel verdiepen in de behoeftes en mogelijkheden van paarden.Op de Freestyle Academy leer je paarden en hun gedrag te begrijpen, zodat je ze altijd optimaal kunt helpen. Zonder dwang of geweld, maar op basis van begrip en communicatie.

Zijn er wel eens mensen in je omgeving die je om hulp vragen, maar vind je jezelf nog geen ‘echte’ instucteur?

Zou je je hobby graag willen uitbreiden en er meer tijd aan willen besteden, zonder dat dit op de lange termijn veel meer geld kost?

Heb je er altijd van gedroomd om ‘iets met paarden’ te doen maar is het er nooit van gekomen?

Ben je het zat om voor een baas te werken, zoek je een nieuwe uitdaging of is het gewoon tijd om het roer om te gooien?

Praktijkgericht

Elke les werk je aan de ontwikkeling van je eigen vaardigheden rondom het paard

Functionele theorie

De theorie die behandeld wordt is direct toepasbaar op de praktijk

Ondersteund met e-learning

Video's van alle onderwerpen zorgen ervoor dat je alles altijd thuis terug kunt kijken

OVER FREESTYLE ACADEMY

De Freestyle Academy is het opleidingscentrum van Chaja & Emiel Voest

Samen met hun team van ruim 20 docenten hebben ze als missie om paardenwelzijn naar een hoger plan te brengen door middel van training, opleiding en inspiratie.

Emiel Voest ontwikkelde het Freestyle systeem in de jaren ’90 en schreef zijn methode uit in meerdere boeken. Alle opleidingen bij de FSA zijn gebaseerd op dit systeem, dat hij samen met Chaja in de afgelopen 15 jaar verder verdiept heeft.

De bedrijfskundige achtergrond van Chaja en haar sportieve ambities hebben ervoor gezorgd dat het systeem voor alle typen paardenliefhebbers toegankelijk is geworden.

Docenten team instructeursopleiding paard

De volledige instructeursopleiding van de FSA bestaat uit 3 niveaus

Het eerste jaar van de instructeursopleiding draait om alle werkvormen vanaf de grond:

  • Loswerken
  • Grondwerk
  • Dubbele lange lijnen
  • Lesgeven in alle technieken

Aan het eind van dit opleidingsjaar leg je een examen af. Daarna ben je direct bevoegd om les te geven in bovenstaande technieken, en kun je door naar Niveau 2.

Niveau 2 draait om de rijvaardigheid van de ruiter. Je krijgt in dit jaar zowel een theoretische als praktische basis over de diverse rijtechnieken om een paard nageeflijk, in stelling en buiging en met aanleuning te rijden. Deze technieken leer je ook direct toe te passen in het lesgeven zodat je hier met leerlingen mee aan de slag kunt. Het doel van dit opleidingsjaar is dat je niet alleen op B/L niveau kunt trainen met je eigen paard, maar ook kunt onderbouwen hoe je dit een paard en leerling kunt leren. De moeilijkheidsgraad zit hiermee niet in de uitvoering maar in het feit dat je boven deze lesstof staat en dit als professional kunt benaderen.

Aan het eind van Niveau 2 leg je verschillende examens af op het gebied van rijden, lesgeven en kennis van het paard. Na het behalen van deze examens ontvang je het ORUN niveau 2 diploma (aspirant-instructeur)

Niveau 3 bestaat uit een combinatie van rijden, dubbele lange lijnen en lesgeven. Alle drie de onderdelen worden naar een hoger niveau getild en uitgediept om de vaardigheden van de instructeur te vergroten. Je gaat onderling wisselen van paarden, leert hoe je zijgangen kunt aanleren zowel aan de dubbele lange lijnen als in het rijden, en gaat lesgeven aan combinaties ruiters tegelijk.

Om aan Niveau 3 te beginnen heb je een 7 als beoordeling nodig voor de onderdelen lesgeven en rijden uit Niveau 2.

Aan het eind van Niveau 3 leg je meerdere examens af op het gebied van dubbele lange lijnen, rijden, lesgeven en algemene paardenkennis. NA het behalen van deze examens ontvang je een ORUN niveau 3 diploma (basissport instructeur Freestyle)

Vanaf het behalen van je Niveau 1 diploma kun je ook meedoen aan diverse specialisaties:

  • trailerladen
  • jonge paarden

Daarnaast is het altijd mogelijk om door te stromen naar opleidingen en cursussen uit de richting “welzijn en revalidatie”.

Overzicht Niveau 1

Instructeur in de technieken vanaf de grond

Er zijn maximaal 60 plekken beschikbaar voor het nieuwe seizoen. Bij je aanmelding kun je kiezen voor welke locatie je inschrijft. Op de FSA in Ruinerwold volg je de opleiding met je eigen paard, op de locaties in het land (Kootwijkerbroek, Oudkarspel en Pijnacker) volg je de opleiding met schoolpaarden.

Overzicht Niveau 2

Eigen vaardigheid rijden en lesgeven

De niveau 2 opleiding is alleen toegankelijk na het behalen van Niveau 1. Alle gedetailleerde informatie lees je in onze studiegids.

Overzicht Niveau 3

rij-instructeur - freestyle

Om aan Niveau 3 te kunnen beginnen is het noodzakelijk om zowel Niveau 1 als Niveau 2 eerst af te ronden. Als je al beschikt over een Niveau 2 ORUN diploma met de benodigde scores kun je na het behalen van Niveau 1 met een aantal vrijstellingen doorstromen naar Niveau 3. Alle gedetailleerde informatie lees je in onze studiegids.

Wat kan ik als ik mijn diploma heb behaald?

En wat zijn de vervolgmogelijkheden?

Op de FSA kun je altijd je eigen opleidingsplan creëren en jezelf op die manier optimaal voorbereiden op je carrière “in de paarden”. Je route wijzigen kan altijd en de meeste opleidingen sluiten makkelijk op elkaar aan zodat je altijd verder kunt in de richting die jou het meeste aanspreekt.

Een gemiddelde lesdag op de FSA

dit zijn de vaste tijden in ruinerwold. voor Pijnacker en kootwijkerbroek kunnen de start- en eindtijden afwijken.

Vaste lesdag, elke 2 à 3 weken op een dag naar keuze

Van 11.00 - 17.00 uur

FSA hoofdlocatie: Wolddijk 50, Ruinerwold

Daarnaast in 2024 extra locaties in Kootwijkerbroek en Pijnacker

Koffie en thee inbegrepen, lunch zelf meenemen

Programma

11.00 – 11.30                                              Terugblik en opstart

11.30 – 13.30                                              Praktijk 1

13.30 – 14.00                                              Pauze/Lunch

14.00 – 14.30                                              Vragen en theorie

14.30 – 16.30                                              Praktijk 2

16.30 – 17.00                                              Vragen en afsluiting

*Op andere locaties dan de FSA kunnen de tijden afwijken.

Op de lesdagen zelf wordt zo veel mogelijk tijd besteed aan het geven van praktijklessen, ondersteund door theorie waar nodig. Deelnemers bereiden zich voor op de lesdagen door thuis video’s te bekijken waarin de theorie behandeld wordt en verschillende voorbeelden worden getoond. Deze video’s kunnen deelnemers ook na de lesdag nog terugkijken, zo kan de lesstof telkens bevestigd of teruggehaald worden.

Tussen de lesdagen door maken de deelnemers opdrachten en wordt er getraind in de technieken die behandeld zijn. In de studiegids staat nauwkeurig omschreven hoeveel studiebelasting elke opleiding omvat.

REVIEWS

Wat andere zeggen

Nu inschrijven voor de nieuwe groepen!

De groepen voor 2024-2025 zijn allemaal gepland, je kunt je nu inschrijven voor dit seizoen. Binnen 2 werkdagen nemen we contact met je op om je aanmelding te bevestigen.

Niveau 1

Instructeursopleiding
2499,-
  • Starten vanaf september 2024
  • Lesdagen op en dag naar keuze (verschillend per groep)
  • Betaal in één keer of in vier termijnen
  • Met eigen paard in Ruinerwold
  • Op externe locaties in Pijnacker en Kootwijkerbroek met een schoolpaard
nieuwe seizoen

Veelgestelde vragen

Ervaring is altijd een voordeel, hoe meer je er van hebt hoe overzichtelijker de lesstof voor je zal zijn. Twijfel je nog? Overweeg dan om eerst de basiscursus Freestyle te volgen zodat je alvast met je eigen vaardigheid aan de slag kunt. Of kijk of er een Freestyle instructeur bij jou in de buurt zit en neem alvast een keer een lesje om er een beetje in te komen!

De eerste groepen starten weer in september van het nieuwe schooljaar. Dit seizoen starten we bijna elke maand 1 of 2 groepen, je kunt in het lesrooster kijken welke dag en periode jou het beste uitkomt.

Alle theorie die behandeld wordt tijdens de opleiding is ondersteunend voor de praktijk. Er hoeven dus geen grote stukken tekst of ingewikkelde theoretische vraagstukken behandeld te worden. Wel wordt er van de leerlingen verwacht dat ze regelmatig hoofdstukken uit de lesboeken doorlezen ter voorbereiding van de lesdagen. Voor de theorietoets wordt verwacht dat leerlingen de lesstof beheersen, dat kan nog extra worden voorbereid door middel van oefenvragen.

We werken met een verhouding van minimaal 1 docent op 8 leerlingen. De praktijkonderdelen worden meestal in 2-tallen of groepjes van 3 uitgevoerd, zodat er voldoende ruimte is voor individuele aandacht en aanwijzingen. Bij grotere groepen staan er altijd 2 docenten voor de groep om de individuele begeleiding te kunnen garanderen. Het blijft echter wel een vooraf vastgesteld programma, grote afwijkingen hiervan door persoonlijke interesse zijn niet mogelijk.

Wij laten alle typen en maten paarden toe, de minimale stokmaat ligt bij 1,27m (C-pony) vanwege de faciliteiten. In onze groepen zitten altijd veel diverse rassen en typen, van Haflingers en Ijslanders tot hoog in de sport geklasseerde wedstrijdpaarden van verschillende disciplines en dat gaat altijd prima samen.

Alle opleidingen worden op de eigen locatie van de FSA gegeven, in Ruinerwold. Daarnaast gaan we in het najaar van 2023 starten op mininmaal 3 externe locaties in Zuid-Holland, Noord-Holland en op de Veluwe. Exacte locaties worden in mei bekend gemaakt als alles definitief is afgesproken.

In Ruinerwold kun je de opleiding alleen met een eigen paard volgen. Op de externe locaties in Zuid-Holland, Noord-Holland en op de Veluwe kun je de opleiding alleen met een schoolpaard volgen.

Ja, bij je inschrijving geef je aan of je in één keer wil betalen of in 4 termijnen*. Zodra je je hebt ingeschreven ontvang je een factuur voor 10% van de opleidingskosten (bij betaling ineens) en voor de rest van het bedrag voor aanvang. Bij betaling in termijnen ontvang je 6 weken voor aanvang van de opleiding de eerste termijn, de overige termijnen worden verdeeld over de opleidingsduur. *Voor betaling in termijnen rekenen we een kleine administratieve toeslag.

Het boekenpakket is inclusief in het opleidingsgeld. Freestyle materiaal zoals een trainingshalster, leadrope en dubbele lange lijnen dien je zelf aan te schaffen. Al het materiaal is tijdens de lesdagen beschikbaar om te gebruiken en uit te testen, je kunt dan ter plekke beslissen of je iets aan wil schaffen. Je bent altijd vrij om je materiaal ergens anders te kopen maar wacht daar dan even mee totdat we hebben uitgelegd waar je op moet letten bij je aanschaf. Bij ons krijg je altijd 10% korting op de normale prijs en je kunt het materiaal direct meenemen aan het eind van de lesdag. Verder heb je nog een longeersingel, hoofdstel en setje handschoenen nodig maar die heb je meestal al in huis ;)

In overleg kun je de gemiste lesdag inhalen bij een andere groep die in dezelfde periode gestart is. Je kunt dan sowieso meekijken en mist de inhoud van de dag niet, houd er echter wel rekening mee dat er geen garantie is om te kunnen werken in de praktijk vanwege de bezetting.

Heel eerlijk gezegd is er maar één manier om daar achter te komen, en dat is door het gewoon te gaan doen. Veel van onze leerlingen hebben nog nooit lesgegeven en het idee van de opleiding is dan ook: dat gaan we je leren! Je wordt stap voor stap meegenomen in het maken van een lesplan, leerstijlen herkennen en het toepassen van methodiek en didactiek om lessen te leren geven die zowel zinvol als leuk zijn. Wist je dat wij regelmatig leerlingen krijgen die helemaal niet van plan zijn om les te gaan geven, en dat zij uiteindelijk degenen zijn die het fanatiekst aan de slag gaan?!

Voor mensen die wel geïnteresseerd zijn in de praktijkvakken, maar geen les willen geven, bieden we sinds 2019 de “Basiscursus Freestyle” aan. In dit traject ben je alleen maar bezig met je eigen vaardigheid, hoef je geen les te geven en is er ook geen examen. Meer informatie hierover vind je in de studiegids of op de betreffende pagina.

Wij hebben al veel mensen op onze opleiding gehad in deze situatie en hoewel we ons realiseren dat de term ‘niveau 1’ wat misleidend is, is dat absoluut niet het geval. Op de ORUN leer je niet de technieken uit het Freestyle systeem en ook het lesgeven daarin is een vak apart. Laat je niet weerhouden door de naam maar kijk goed of de inhoud je bevalt, als dat het geval is weten wij zeker dat we je heel veel nieuwe dingen kunnen leren!

Ook die vraag krijgen we vaker en het antwoord is simpel: in principe niet. Veel mensen hebben al cursussen gevolgd of een andere opleiding gedaan en dat is over het algemeen een voordeel, alle ervaring telt mee. Er is echter nog nooit iemand geweest die achteraf zei dat er onderdelen uit de lessen dubbel of overbodig waren dus wij zijn ervan overtuigd dat onze opleiding uniek is. Mocht je denken dat jij een uitzondering bent aarzel dan niet om even te bellen, we willen altijd met je meedenken! Voor het tweede jaar (rijden eigen vaardigheid) kun je overigens wel vrijstelling krijgen!

Nee, ook die vraag kunnen we snel beantwoorden. Niveau 3 bouwt door op het fundament dat in het eerste jaar gelegd wordt en is wat dat betreft echt een vervolgopleiding. Een vervolg zonder basis staat niet stevig en wij willen kwalitatief goede instructeurs afleveren dus daar maken wij geen uitzonderingen op. Als je liever eerst met je eigen paard aan het rijden wil werken is het wel mogelijk om aan Niveau 2 (de ruiteropleiding) mee te doen. Als je daarna door wil naar Niveau 3 zul je echter alsnog Niveau 1 inclusief alle examens moeten volgen.

Voor de Niveau 1 instructeursopleiding geldt een minimum leeftijd voor paarden van 4 jaar en we gaan er vanuit dat ze beleerd zijn. Dit is van belang voor zowel voor de veiligheid van alle deelnemers, het welzijn van het paard als het leerproces van de eigenaar zelf.

De minimum leeftijd voor de Niveau 1 instructeursopleiding is 16 jaar, wij zeggen er wel altijd bij dat er een behoorlijke mate van zelfstandigheid wordt gevraagd voor het trainen tussen de lesdagen door. Het is en blijft een opleiding voor professionals maar we hebben al vaker meegemaakt dat 16-jarigen daar vaak heel goed mee om kunnen gaan. Twijfel je? Neem dan vooral even contact op!

Nee, helaas. Wij hebben geen aparte ruimtes beschikbaar voor reisgezelschap en voor de groepsdynamiek tijdens de lesdagen is het niet wenselijk als daar extra publiek bij zit. Uiteraard staat er altijd een kop koffie of thee klaar bij aankomst en vertrek, voor een goede werkplek verwijzen wij je graag door naar bijvoorbeeld het Van der Valk in Zwolle (20 minuten rijden)

Dat kan helaas niet. Wij hebben zelf een aantal honden die vrij rondlopen, ze zijn vriendelijk tegen bezoekers maar hebben het niet zo op vreemde honden. Je hond in de auto laten is ook niet zo’n goed idee, die van ons kijken dan namelijk graag naar binnen en dat is niet fijn voor de lak van je auto…

We proberen al onze (toekomstige) leerlingen zo veel mogelijk te faciliteren in het volgen van de opleiding, zodat het uiteindelijk normaal wordt om met je paard los te werken, grondwerk te doen of aan de dubbele lange lijnen te trainen. Op onze eigen locatie in Ruinerwold zijn we helemaal ingericht op gastpaarden, met stallen en paddocks die daar altijd voor beschikbaar zijn.

Omdat veel mensen tegen beperkingen aanlopen op het gebied van vervoer, reistijd of überhaupt een eigen paard hebben we de opties uitgebreid. Door samen te werken met extenre locaties kunnen we de reistijd voor deelnemers beperken, en tackelen we ook meteen het feit dat veel mensen hun paard niet makkelijk kunnen vervoeren. Dat kan komen door het gebrek aan passend vervoer, E-rijbewijs of een trailerprobleem. Hoe dan ook, de locaties waarmee wij samenwerken hebben zeer geschikte paarden en pony’s om de lessen mee te volgen. Hier zijn echter geen faciliteiten om eigen paarden mee te nemen, vandaar deze keus.

Beide opties hebben voor- en nadelen. Het is natuurlijk heel leuk om met je eigen paard de opleiding te volgen, maar dat brengt ook al verwachtingen en afspraken met zich mee. Daarom wordt er regelmatig onderling gewisseld, zodat iedereen leert werken met verschillende paarden. Daarom vinden wij het helemaal geen probleem om Niveau 1 met schoolpaarden te volgen: je stapt er dan blanco in en wordt heel handig in het snel inschatten wat een paard van jou nodig heeft.

Heb je nog een andere vraag?

Laat een berichtje achter. Je krijgt altijd binnen 48 uur een reactie!

Freestyle Academy draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders