paardenwelzijn - Freestyle Academy

Praktijkleergang Paardenwelzijn

Alles wat je moet weten om het welzijn van je paard optimaal te managen in één pakket

Alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om het welzijn van gezonde paarden optimaal te managen.

Zodat je altijd weet wie je moet inschakelen op welk moment, en wanneer je aan de bel moet trekken als het niet goed gaat.

Het managen van het welzijn van je paard is een complexe uitdaging. Niet alleen huisvesting, maar ook voeding, wormmanagement, zadelpassen, onderhoud van hoeven en gebit, de wervelkolom… We kunnen nog wel even doorgaan, er is gewoon heel veel dat je moet weten!

Voor wie is deze leergang eigenlijk geschikt? Voor (toekomstige) paardeneigenaren, liefhebbers, instructeurs, verzorgers, manegehouders en iedereen die bij wil dragen aan het verbeteren van het welzijn van paarden in Nederland.

Wat houdt dat precies in, een leergang over paardenwelzijn?

 • Na aanmelding heb je direct toegang tot de online module. Daarin vind je 13 online lessen die we samen met onze docenten hebben opgenomen.
 • Je krijgt ook een welzijnspakket thuisgestuurd. Daarin zitten het lesboek en een aantal handige materialen die je tijdnes je opdrachten kunt gebruiken.
 • De praktijkmodule bestaat uit 5 lesdagen op de FSA, waarop je les krijgt van de diverse docenten die betrokken zijn bij deze leergang.
 • Een optioneel examen, waarmee je het diploma ‘paarden welzijnsadviseur’ kunt behalen. Je kunt de leergang echter ook puur voor eigen ontwikkeling volgen.
201A4179

Onderwerpen die aan bod komen, met hun docenten:

 • Gedrag (Emiel Voest)
 •  Tandheelkunde (Annelous Kist)
 • EHBO (DAP Fort)
 • Harnachement (Mechteld Jonker)
 • Voeding (Chaja Kolthoff-Voest)
 • Biomechanica (Mechteld Jonker)
 • Huisvesting (Emiel Voest)
 • Hoefverzorging (Naomi Weissenbach)
 • Wormbestrijding (Muriel Broer)
 • Stress release (Chaja Kolthoff-Voest)
 • Medische Module (Annika ten Napel)
 • Kreupelheid (Chaja Kolthoff-Voest)

Paardenwelzijn is niet altijd eenvoudig. Voor elk paard ziet een ideale wereld er namelijk anders uit. Wij bekijken elk paard individueel, en passen daar het management op aan om het welzijn te optimaliseren. Dat betekent dat we geen vaste regels volgen, maar kijken waar dat individuele paard het meest behoefte aan heeft.

Waarom nu en niet wachten?

Je volgt altijd eerst de online module. Deze bestaat uit 13 lessen, die je goed kunt verdelen door er elke week eentje te volgen. Als je nu start ben je ruim op tijd klaar voordat de praktijkdagen starten in het voorjaar van 2023, zodat je de lesstof gelijk in de praktijk kunt gaan gebruiken. Hierdoor leer je onder andere de volgende dingen:

In het kort

Hoe ziet de leergang eruit?

De leergang paardenwelzijn bestaat uit 2 onderdelen: een online module en een praktijkmodule. Je volgt eerst de online module, waarin je videolessen volgt van de docenten. Op de praktijkdagen gaan dezelfde docenten dieper in op de onderwerpen die in de video's zijn behandeld.

Waarom zou ik deze leergang volgen?

Paardenwelzijn is complex. Je hoeft niet alles zelf te kunnen, maar moet wel overal wat vanaf weten. Deze leergang is een totaalpakket zodat je het totaaloverzicht kunt houden van alle aspecten van paardenwelzijn.

Waarom moet ik hier nu mee aan de slag?

Er ligt een vergrootglas op de paardensector in Nederland. Alleen als we zelf blijven werken aan het verbeteren van paardenwelzijn, kunnen we voorkomen dat er vanuit de overheid regels worden opgelegd. Wij gaan ervan uit dat mensen het beste voor hebben met hun paarden, en we meer kunnen bereiken door kennis te delen.

Trackrecord

De leergang paardenwelzijn bestaat nu 6 jaar. Mensen die deze leergang hebben gevolgd gebruiken de kennis niet alleen voor hun eigen paarden, maar ook om anderen te helpen. De leergang is onderdeel van de opleiding tot revalidatietrainer.

FSA

De locatie van de praktijklessen

250+

Mensen volgden deze leergang

100%

Tevreden deelnemers

70%

Minder stress bij paarden*

* In het welzijnsonderzoek (The Veterinary Journal 2009, Visser, VanDierendonck et all) heeft de Freestyle trainingsmethode aantoonbaar 70% minder stress opgeleverd tijdens het beleren van jonge paarden, ten opzichte van traditionele trainingsmethoden. Dit onderzoek heeft ons ontzettend veel informatie opgeleverd, die we uiteraard delen in deze leergang. 

Wie gingen je voor?

Een heleboel mensen volgden deze leergang al, hieronder lees je hun reacties:

Er is zoveel te leren
Ik had al langere tijd paarden aan huis en behoorlijk wat ervaring, maar kwam er tijdens deze leergang achter dat er verbazend veel was dat ik nog niet wist...
Je leert niet alleen de veel,
maar ook de gedachte en wetenschappelijke onderbouwing die erachter zit. Dit gecombineerd met enorm veel passie en oog voor de mens, maakt deze opleidingen ontzettend waardevol voor elke instructeur.
Als je hart voor paarden hebt,
graag handelt vanuit kennis en wetenschap, andere ruiters goed wilt kunnen helpen en daarmee een positieve bijdrage wil kunnen leveren in de paardenwereld moet je wat mij betreft echt bij de FSA zijn.

Start nu gelijk met de training

De training bestaat uit 13 lessen, wij raden aan om elke week een onderwerp te bekijken. Alles staat echter wel al open, dus als je zin hebt in een bootcamp kan dat ook!

Alleen online

295,-

incl. BTW

E-learning van 13 weken

Online en praktijk samen

€1045,-

€995,-

incl. BTW

E-learning van 13 weken en 5 praktijkdagen

Let op: deze korting geldt alleen nu als pakket. Mocht je je later aanmelden voor het praktijkgedeelte, betaal je de originele prijs van €50 meer.

Veelgestelde vragen

Ja, na het volgen van de lessen kun je examen doen voor het diploma ‘welzijnsadviseur’. Het examen bestaat uit een theorietoets, portfolio opdracht en video opdracht. Als het diploma niet belangrijk voor je is kun je de lessen uiteraard ook gewoon volgen voor je eigen ontwikkeling.

Jazeker, zolang je de online training maar gevolgd hebt voordat je de praktijkdagen volgt kun je dat ook uit elkaar trekken.

Je kunt eerst de online module volgen en op een later moment de praktijkmodule. Wil je toch alles achter elkaar en liever in termijnen betalen dan mag je even een bericht sturen via ons contactformulier met een toelichting, dan nemen we persoonlijk contact met je op.

Nee, de praktijklessen sluiten aan op de online module dus het is heel belangrijk dat iedereen dezelfde voorkennis heeft om de praktijkdagen zo waardevol mogelijk te maken.

Nee, de leergang paardenwelzijn is een totaalpakket en opgezet vanuit een holistische visie op welzijnsmanagement. Wij zien ervaring in bepaalde gebieden juist als een meerwaarde voor het verbreden van je kennis, en er zijn altijd genoeg onderwerpen waarin je nog veel te leren hebt.

Ja, de leergang paardenwelzijn is onderdeel van de totale opleiding tot revalidatietrainer. In deze leergang ga je met het totaalconcept van welzijnsmanagement aan de slag en dat is een stevige basis om daarna met geblesseerde paarden te leren werken. 

Freestyle Academy draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders