Kampioenschappen - Freestyle Academy

Kampioenschappen

Vorige week waren de Drentse kampioenschappen. Na een behoorlijke periode zonder wedstrijden, en al een paar kampioenschappen die niet doorgingen vanwege de lockdown, een mooi doel om een tijdje naartoe te trainen.

Glam, ons ‘project’ dat na 6 jaar inmiddels een heel normaal, leuk sportpaard is geworden, gaat de laatste maanden erg lekker dus hij was aan de beurt dit keer. De laatste wedstrijd was een selectiewedstrijd in januari 2020 in het M1. We hadden ons gekwalificeerd voor de finale van de regiokampioenschappen maar G liep een kleine schedelbreuk op in de paddock. Zelfs de lieve Sir was hem zat en dat heeft maar een maand of 4 herstel gekost…

Opnieuw de balans opmaken dus, hij loopt inmiddels erg fijn op S&T en doet met gemak de Z2-oefeningen. Dit voorjaar online gestart en ja hoor: 66%. Op locatie altijd nog een stuk lastiger maar na een paar keer op pad hadden we ook dat ritme weer te pakken.

Voor het Z2 rijd je zowel een proef als een kür, die laatste draaiden we zelf in elkaar met behulp van video-software. Nog een proefgerichte training met Jan Enne Kloosterboer, een keertje extra naar Adelinde, nog één kleine wedstrijd voor de routine en dan moest het gebeuren.

De kampioenschappen in Exloo waren prachtig opgezet. Grote entourage met veel combinaties tegelijkertijd. Glam vond het behoorlijk spannend maar liet zich helpen, ontspande steeds meer en voelde top. De voorring was wel wat spannender, de route naar de wedstrijdbaan helemaal. In de ring kwam hij redelijk snel tot rust, voelde stabiel en toen de bel ging waren we er klaar voor.

A-C binnenkomen in verzamelde galop, X verzamelde draf. We kwamen kaarsrecht binnen, de overgang naar draf kwam er nooit. Elke oefening daarna hebben we in galop gedaan. Op zich knap, maar het levert weinig punten op. Vanaf het stappen ging het beter, de galoponderdelen waren eigenlijk gewoon goed. Waar we begonnen met een 2 konden we de proef afsluiten met een 7.

De juryleden waren unaniem: “wat zonde’, “mooie combinatie, jammer van de fouten” en “paard is niet aan de hulpen”.

Teleurstelling? Natuurlijk, we hadden er hard voor gewerkt en nu mochten we niet eens de kür rijden. Hebben we er wat van geleerd? Jazeker, de focus moet weer breder. Gister hebben we onze eigen rijbaan volgebouwd met obstakels. Aan de hand heeft hij dat al 100 keer gedaan, onder het zadel ook geen probleem. Een serieuze dressuurtraining met al die obstakels bleek echter een ander verhaal, en zo hadden we de vinger gelijk op de zere plek. Glam durft best overal langs, maar kan dan niet meer reageren op kleine hulpen. 100% nageeflijk blijven, buigen, hulpen uit elkaar houden is hij helemaal kwijt. Oftewel: ons huiswerk toch niet goed genoeg gedaan.

De komende weken gaan we veel op pad: veel variatie in de training en een paar aangeklede concoursen. Niet om te winnen, maar om te leren. Hij doet het zo goed en als we dit stuk aanpakken zijn we hopelijk in het winterseizoen wel klaar om dat aan de wereld te laten zien!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Freestyle Academy draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches