De magie van paarden: techniek of gevoel? - Freestyle Academy

De magie van paarden: techniek of gevoel?

Een paard moet gewoon luisteren

Je moet de baas zijn over je paard

Het is belangrijk dat je de dominantiepositie inneemt

๐‹๐ž๐ค๐ค๐ž๐ซ ๐๐ฎ๐ข๐๐ž๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค, ๐ฆ๐š๐š๐ซ ๐ค๐ฅ๐ข๐ง๐ค๐ญ ๐ฐ๐ž๐ข๐ง๐ข๐  ๐ ๐ž๐ณ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ข๐ . ๐“๐จ๐œ๐ก?

Ik wil beste vriendjes zijn met mijn paard

Ik wil dat hij alles vrijwillig doet, zonder druk

๐Š๐ฅ๐ข๐ง๐ค๐ญ ๐ž๐ž๐ง ๐ฌ๐ญ๐ฎ๐ค ๐ ๐ž๐ณ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ข๐ ๐ž๐ซ, ๐ฆ๐š๐š๐ซ ๐ข๐ฌ ๐ก๐ž๐ญ ๐ฏ๐ž๐ข๐ฅ๐ข๐  โ€ฆ?

Helaas zien wij dat veel mensen in de paardenwereld รฉรฉn van de 2 meningen aanhangen, en dat er weinig tussen zit. Terwijl daar juist de mooie samenwerkingen ontstaan, en niet te vergeten: veiligheid voor alle partijen kan worden geborgd.

We zijn de laatsten die zeggen dat je een paard met harde hand moet aansturen. Wat paarden echter wel nodig hebben is duidelijkheid. Afspraken die je maakt zodat er geen ongelukken gebeuren. Afspraken die zorgen dat iedereen altijd weet wat er van hem of haar verwacht wordt, zodat er zekerheid en veiligheid ontstaat.

Voorbeeldje: Als je met een paard loopt wil je zeker weten dat dat veilig kan. Als hij over je heen springt, zich lostrekt en op straat beland heeft iedereen een groot probleem. Je leert je paard dus gehoorzamen en op te letten als je met hem loopt, en elke keer als hij doet wat je vraagt beloon je hem. Daardoor weet iedereen waar hij aan toe is en kun je samen steeds spannender situaties aan. Een paard blijft nu eenmaal een prooidier van al gauw 600 kg. Daarom staat veiligheid voorop, want alleen als het veilig is kunnen we samen mooie avonturen beleven.

Voor zover het deel over duidelijkheid. Je zet als het ware een kader neer waarbinnen afspraken gelden, zodat je zeker weet dat de basis veilig is. Dat valt voor ons onder techniek. De tweede factor is gevoel. Gevoel is veel moeilijker omdat je het niet zomaar kunt overbrengen. Een instructeur kan niet zeggen โ€˜dat moet zo voelen, doe maarโ€™, of een nog concreter voorbeeld: โ€˜je moet je zelfverzekerd voelen, dan komt het wel goedโ€™. Als je bang of onzeker bent kun je dat niet zomaar veranderen, er is geen knop die je om kunt zetten.

Maar het prachtige gevoel is wel voor velen van ons de reden dat we ons zo aangetrokken voelen tot paarden. Zonder dat gevoel is er niets aan, voor ons niet en voor de paarden ook niet. Aanraakoefeningen, veel trainingsuren en verschillende paarden in handen kunnen je helpen je gevoel te ontwikkelen. Als je gevoel kunt leggen in de technieken die je gebruikt en alles komt samen, kun je je soms niet meer voorstellen hoe het vroeger was. Toen je dacht dat alleen duidelijkheid of liefde genoeg waren, en je nog niet wist welke magie er kon ontstaan als je ze zou samenbrengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

FSA komt naar je toe!

Vanaf september gaan we de Niveau 1 instructeurs-opleiding geven op 6 externe locaties. Er is dus altijd een plek bij jou in de buurt! Als je onderstaand formulier invult sturen we je de specifieke informatie persoonlijk toe.

Meer informatie?

Freestyle Academy draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders