Gevoel in je handen (4) - Freestyle Academy

GEVOEL IN JE HANDEN 4

In het kader van de serie ‘Gevoel in je Handen’ beschrijf ik elke keer één of twee van de onderstaande onderwerpen. Dit keer nr. 5  Zachte hand

1.       Contactteugel (reeds besproken)

2.       Ophouding     (reeds besproken)

3.       Hand sluiten  (reeds besproken)

4.       Kneden           (reeds besproken)

5.       ZACHTE HAND

 

6.       Stille hand

7.       Weerstand biedende hand

8.       Hand toestaan

9.       Begrenzende hand

10.   Vragende hand

 

Het begrip zachte hand vind ik het lastigste om te beschrijven, ik kan je dit in een oefening direct laten voelen maar beschrijven wordt een uitdaging! Hier komt mijn poging:

 

Zacht versus los

Allereerst moeten we duidelijk zijn over wat een zachte hand niet is. Een zachte hand heeft niet persé te maken met de lengte van de teugel of met de hoeveelheid druk die op die teugel staat. Uiteraard is een losse teugel voor het paard zachter dan een strak aangehaalde teugel, maar dat is niet wat we bedoelen met een zachte hand.

 

Pijlen

In de oefening die ik met vrijwel elke leerling en/of deelnemer bij ons op de FSA doe, nemen we beiden een uiteinde van een teugel in de hand en houden deze vast zoals je dat ook tijdens het rijden doet. We nemen contact met elkaar op en met een licht druk van beide handen ontstaat teugelcontact.

Dit tegelcontact kenmerkt zich door een zekere (werk) spanning tussen beide handen. Binnen deze ‘spanning’ visualiseer ik mijn gevoel door mij daar een pijl bij voor te stellen.

In eerste instantie staat deze ‘pijl’ mijn kant op. Vervolgens draai ik deze ‘pijl’ om en wijst de pijl naar de hand van de persoon aan de andere kant van de teugel. Dit moet gebeuren met behoud van dezelfde werkspanning op de teugel. Ik vraag dan altijd of de persoon aan de andere kant een verschil kan voelen.

Ik heb in al die jaren en met al die leerlingen nog nooit iemand gehad die dat niet kon voelen.

 

Energie

Ik ben me ervan bewust dat het misschien wat wazig klinkt maar als je instaat bent om jouw energie door de teugel te sturen naar de persoon (of paard) aan de andere kant dan wordt het contact direct als ‘zacht’ ervaren. Op deze manier kun je de teugel korter maken en zelfs meer druk gebruiken en toch met een zachte hand blijven rijden.

Je paard zal de druk dan niet snel als teveel ervaren en in antwoord ook zacht worden in het contact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De nieuwe data komen eraan!

Vanaf september gaan we weer van start met nieuwe groepen voor de opleidingen. Wil je zeker zijn van een plekje en als eerste de nieuwe data van ons ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de wachtlijst!

Freestyle Academy draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders