Gevoel in je handen (3) - Freestyle Academy

GEVOEL IN JE HANDEN 3

In het kader van de serie ‘Gevoel in je Handen’ beschrijf ik elke keer één of twee van de onderstaande onderwerpen. Dit keer nr. 4. Kneden

1.       Contactteugel (reeds besproken)

2.       Ophouding     (reeds besproken)

3.       Hand sluiten  (reeds besproken)

4.       KNEDEN

5.       Zachte hand

 

6.       Stille hand

7.       Weerstand biedende hand

8.       Hand toestaan

9.       Begrenzende hand

10.   Vragende hand

 

Als we rijden, hebben we een constant contact met de mond van het paard. De verbinding tussen onze handen en de (gevoelige) mond verloopt via de teugel en het bit. We willen graag dat dit contact een duidelijke maar zachte en elastische verbinding is. Ik probeer altijd een verschil te maken tussen spanning en een functionele verbinding.

 

Spanning

Spanning op de teugel veroorzaakt bijna altijd dat het paard zich tegen deze druk zal verzetten met tegendruk. Dit noemen we ‘tegen de hand’. Als paarden druk als teveel ervaren regeren ze met een tegengestelde reflex. Op deze manier worden paarden zwaar in de hand en is er geen sprake meer van een zachte en elastische verbinding.

Nu zijn er meerdere oorzaken waardoor een paard tegen de hand komt maar één van de meest voorkomende oorzaken is dat de ruiterhand geblokkeerd is en dat er geen beweging meer mogelijk is voor het paard. Veel paarden zullen hetzelfde gaan doen en blokkeren dus aan de andere kant van de teugel.

Ontspanning

Deze geblokkeerde situatie gaat ten koste van de ontspanning. Om deze spanning weer op te heffen kunnen we de techniek ‘kneden’ gebruiken. Bij deze techniek sluiten (zie 3. ‘hand sluiten’) en ontspannen we de hand op de teugel in een regelmatig ritme zonder daarbij de hand houding vast te zetten. Vaak benoem ik het naar een ruiter toe in het ritme: sluit, open, sluit, open, enz. In dit ritme lijkt de gebruikte techniek op ‘kneden’.

Het openen en sluiten van de hand gebeurt zo veel mogelijk ZONDER de teugels strakker en losser te maken. Kneden met behoud van een constante druk op de teugel heeft doorgaans het beste effect.

Je kneedt het paard als het ware naar een ontspannen hoofd/hals houding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De nieuwe data komen eraan!

Vanaf september gaan we weer van start met nieuwe groepen voor de opleidingen. Wil je zeker zijn van een plekje en als eerste de nieuwe data van ons ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de wachtlijst!

Freestyle Academy draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders