Gediplomeerde instructeurs - Freestyle Academy

Op deze pagina vind je de namen en Email adressen van:
(i.o. staat voor ‘in opleiding’)

  • Niveau 3 instructeurs met hun specialisatie (i.o.)
  • Niveau 2 instructeurs (i.o.)
  • niveau 1 instructeurs (i.o.)

Op de FSA werkt een docententeam dat lesgeeft in de cursussen en aan de opleidingen. Zij weten als geen ander wat de laatste ontwikkelingen zijn binnen het Freestyle systeem en zijn bijvoorbeeld goed op de hoogte van de exameneisen. Bij het kun je ook terecht voor privétrainingen (aan huis):

Sanne van MullekomWell (Limburg)info@rsc-seurenheide.nl06-20236032 
Femke AlkemaApeldoornfemke@campsolutions.nl06-11353279 
Sandra van WoenselNumansdorpsandravanwoensel125@gmail.com06-24122754 
Marlies Eiland

Apeldoorn

eiland.marlies@gmail.com

06-54636788 
Silke BoersmaLeeuwardensilkeboersma@gmail.com06-57582959 
Sylvia LetschPijnackersylvialetsch@gmail.com06-46178195 
Anita KortenDrouwenerveeninfo@paarden-craniosacraal.nl06-11844501

Niveau 1

Niveau 1 instructeurs kunnen aan leerlingen de basistechnieken van het Freestyle systeem aanleren. Loswerken, Grondwerk, Dubbele Lange Lijnen, daarnaast kunnen zij deze technieken integreren in het oplossen en voorkomen van problemen en in het rijden. Als trainer beheersen zij over voldoende eigen vaardigheid om met alle technieken zelfstandig een paard te trainen. Tevens beschikken zij over voldoende theoretische kennis om de praktijk te onderbouwen, in de module lesgeven wordt veel aandacht besteed aan HOE. Extra onderdeel van Niveau 1 is het standaard trailerladen en het gebruik van een hindernisparcours bij de training.

Niveau 2

Niveau 2 instructeurs besteden in het tweede jaar van de opleiding veel aandacht aan het verhogen van hun eigen rijniveau en  zij doen examen op minimaal rijlevel 3. Daarnaast hebben zij middels verschillende thema’s kennis opgedaan van meerdere toepassingen van het freestyle systeem  bij: trailerladen, jonge paarden en probleempaarden. Zij hebben zelf  het L2 niveau aan de Dubbele Lijnen (eigen vaardigheid) en basiskennis van de disciplines dressuur, springen en terreintraining. Tevens hebben zij de medische applicatie gevolgd voor inzicht in fysieke problemen. De niveau 2 instructeur is een rij-instructeur  met voldoende eigen rijvaardigheid om ruiters goed in het rijden te ondersteunen.

Niveau 3

Er zijn 2 verschillende vermeldingen voor dit niveau: 

– Niveau 3 instructeurs (oude stijl, t/m 2016) hebben na het tweede jaar van de opleiding een aantal aanvullende modules gevolgd. Hieronder valt in ieder geval de verplichte rijmodule, waarbij Niveau 3 instructeurs op minimaal level 5 moeten afrijden. Daarnaast hebben zij zich gespecialiseerd in onderwerpen van hun eigen keuze, waarmee ze in totaal minimaal 12 studiepunten hebben behaald. Naast voldoende studiepunten moeten instructeurs een examen afleggen door middel van een rijproef op minimaal level 5.

-Niveau 3 instructeurs (nieuwe stijl, vanaf 2016) hebben een internationaal erkend ORUN niveau 3 Freestyle instructeursdiploma. 

Sinds 2017 is de structuur van de N2 en N3 opleidingen veranderd door accreditatie van deze opleidingen door de KNHS en de ORUN. Daardoor is het diploma meer waard geworden voor instructeurs omdat deze (inter)nationaal erkend wordt, tegelijkertijd hebben we de opleidingen geactualiseerd naar onze nieuwste inzichten. We begrijpen dat het overzicht voor leerlingen en bedrijven hierdoor niet inzichtelijker is geworden, vandaar deze toelichting. 

In de volgende lijst vind je alle instructeurs die de afgelopen 10 jaar een opleiding hebben gevolgd van de FSA. Achter elke naam staat in welk jaar de betreffende instructeur zijn of haar diploma(‘s) heeft behaald. Indien de naam in grijs staat weergegeven zijn er de afgelopen 3 jaar geen bijscholingen of applicaties gevolgd. Onder de link vind je een uitleg van de verschillende specialisaties. De rijproeven behorende bij de rijlevels zijn terug te vinden op het downloadplein.

Download hier de lijst met Gediplomeerde instructeurs per 21-2-2024

Specialisatie Trailerladen

De specialisatie Trailerladen bestaat uit een intensieve opleiding  voor het trainen van paarden met een trailerprobleem. In deze dagen behandelen we verschillende soorten problemen. We werken met z.g. categorie 2 problemen, deze paarden zijn moeilijk tot zeer moeilijk te laden. In de opleidingsdagen staan er op de Freestyle Academy ongeveer acht paarden met een serieus probleem. Naast de opleidingswaarde, helpen we in deze specialisatie gelijk de aanwezige paarden van hun probleem af. Onderdeel van de opleiding is tevens de overdracht naar de eigenaar. Win-win situatie voor zowel de opleiding als de eigenaren van de paarden.

Specialisatie – Jonge Paarden

Voor de specialisatie Jonge Paarden hebben we vier dagen lang 8 jonge paarden tot onze beschikking, deze staan gedurende de opleiding op de Freestyle Academy. Paarden in verschillende fases van hun opleiding. Van 1.5 jaar oud voor voorbereidend werk, 3 jaar oud met geen enkele ervaring, 4/5 jaar oud met ervaring in loswerken grondwerk en Dubbele Lijnen, 7 en 10 jaar oud om opnieuw beleerd te worden na een slechte ervaring.
Ook voor deze paarden geldt dat we er veel van leren in de opleiding en ze tevens een goede start meegeven voor hun verdere proces van beleren. Aan het einde krijgen de eigenaren een trainingsrapport en advies mee in de overdracht die door de deelnemende instructeurs wordt gegeven.

Lesgeven aan Kinderen

In de applicatie lesgeven aan kinderen besteden we aandacht aan de vertaalslag van de Freestyle- en rijtechnieken naar kinderen in de verschillende leeftijdsgroepen. Van deze groepen worden de motorische ontwikkelingen en de daarbij behorende mogelijkheden en onmogelijkheden behandeld. Tevens wordt het gedrag van deze leeftijdsgroepen aan de orde gesteld en hoe daar op in te spelen. Deze applicatie kenmerkt zich door het hoge niveau op het gebied van didactiek en lesgeefmethodes. Er wordt zowel theoretisch als praktisch gewerkt. Tijdens deze opleiding nodigen we kinderen met hun pony’s uit op de Freestyle Academy om les te krijgen van de deelnemers.

Instructie psychologie

In de applicatie instructiepsychologie wordt, onder leiding van sportpsycholoog Rico Schuijers, dieper ingegaan op de mentale aspecten van het lesgeven. Instructeurs die deze applicatie hebben gevolgd beschikken over extra tools voor de onderwerpen motivatie, concentratie, ontspanning, zelfvertrouwen, doelen stellen en visualiseren. De inhoud van deze applicatie is een extra verdieping op het lesgeven. Naast inzicht in je eigen processen krijg je ook meer zicht op de processen die zich bij je leerlingen afspelen en hoe daar mee om te gaan.

De nieuwe data komen eraan!

Vanaf september gaan we weer van start met nieuwe groepen voor de opleidingen. Wil je zeker zijn van een plekje en als eerste de nieuwe data van ons ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de wachtlijst!

Freestyle Academy draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders