Ooit probeerde ik aan een kennis, die niets met paarden heeft, uit te leggen dat iedere paarden bezitter vroeg of laat te maken krijgt met het revalideren van een paard na een blessure. Met een verbaast gezicht werd mij toen de vraag gesteld hoe dat er dan in de praktijk uit zag.
Eigenlijk natuurlijk helemaal geen gekke vraag want humaan hebben we daar allerlei mensen en instanties voor om ons daarbij te helpen en te adviseren. Wij vinden dat normaal want wij zijn geen arts of fysiotherapeut dus weten we ook niet hoe we medisch moeten revalideren. Onze anatomische kennis is beperkt en vaak weten we ook niet het verschil tussen belasting en belastbaarheid van spieren of gewrichten. Gaan we dan bij onze paarden wel op de stoel van de dierenarts of fysio zitten. Gaan we gewoon maar weer doen wat we altijd deden en dan hopen dat het goed gaat??
Helaas is het antwoord hierop: ja, want vaak krijg je van de uitbehandelde dierenarts het advies om je paard maar weer ‘langzaam op te pakken’. Daarna moet je het grotendeels zelf uitzoeken wat bijna altijd neer komt op ‘trail and error’, met een sterk wisselend resultaat.
Met dit gegeven in ons achterhoofd hebben we vier jaar geleden de opleiding tot revalidatie trainer/instructeur opgezet. We konden ons in een grote belangstelling verheugen en nu hebben we inmiddels bijna dertig afgestudeerde revalidatietrainers en start volgende week alweer de vierde groep. Dit is echter wel een serieuze opleiding want alle deelnemers zijn hier zo’n drie tot vier jaar mee bezig geweest.
De basiskennis wordt aangeboden door de ‘Leergang Paarden Welzijn’, een brede kennisopleiding over alle facetten van het totale management rondom het paard. In deze opleiding geven negen specialisten uit het van de verschillende onderdelen. Deels online en aan het einde gecombineerd met een aantal praktijkdagen.
De eigen vaardigheid in verschillende trainingstechnieken wordt aangeleerd in de Niveau 1 opleiding met drie werkvormen vanaf de grond. Hier wordt eerst gewerkt met normale gezonde paarden om de vaardigheden onder de knie te krijgen. In het eerste jaar van de Revalidatie opleiding komen daar nog de trainingstechnieken aan de longe bij. Daarnaast kennis over de anatomie en biomechanica.
Het laatste jaar dat bij ons kortweg ‘Revalidatie 2’ heet is wellicht het pittigste jaar. In dit jaar krijg je veel medische kennis. Met deze kennis kun je niet op de stoel van de dierenarts of therapeut gaan zitten maar je kunt wel op gelijkwaardig kennisniveau met deze specialisten overleggen. Ook in dit jaar krijg je weer les van specialisten uit het vak (dierenartsen, fysiotherapeuten, behandelaren en trainers) we bezoeken de dierenkliniek in Emmeloord voor lessen in beeldvorming (echo, röntgen, MRI, enz.). Deelnemers richten allemaal hun eigen netwerk op en op deze manier hebben over het hele land inzicht in goede specialisten zoals: dierenartsen, hoefsmeden, tandartsen, zadelpassers, fysiotherapeuten, osteopaten enz.
Om af te studeren begeleid je twee cases waarvan je de gehele drie maanden durende revalidatieperiode in een portfolio beschrijft. Deze twee cases mag je dan tot slot verdedigen voor een deskundigen panel.
Deze ‘afstudeerdag’ hebben we net achter de rug met de groep van 2021 en dat zijn voor ons als opleidingscentrum de krenten in de pap. Wat is er veel werk verricht en wat hebben deze deelnemers inmiddels een gespecialiseerde kennis. Vanaf nu kunnen we dus ook kundige mensen inschakelen als we onze paarden moeten revalideren na een ernstige blessure. Een nieuwe beroepsgroep is geboren en wat zijn we trots op ze!