“Ik hoor vaak mensen zeggen dat hun paard dominant is, misschien vind jij dat ook wel van jouw paard. Als je paard bijvoorbeeld geen respect heeft voor jouw ruimte of als hij je telkens omverloopt, naar je hapt, aan het halster nauwelijks te controleren is en niet stil wil staan. Dat is natuurlijk erg vervelend en kan in sommige gevallen zelfs een gevaarlijke situatie opleveren. Bij herhaling van dit soort acties spreken we van probleemgedrag en vaak wordt het probleem gewijd aan het dominante karakter van het paard.”
Nu blijkt dat er in de praktijk eerder sprake zal zijn van dominant gedrag in plaats van een dominant karakter. Paarden hebben van nature de behoefte om te weten wie er in de samenwerking op dat ogenblik de ‘baas’ is. Dit is voor het paard natuurlijk gedrag om in gevaarlijke situaties te overleven. Besef je in dit geval wel dat dominant gedrag alleen maar kan ontstaan als daar ruimte of gelegenheid voor wordt geboden. Dus ook paarden die van zichzelf niet dominant zijn kunnen op deze manier wel dominant lijken door dit gelegenheidsgedrag.
Als je dit naar jezelf gaat vertalen dan zou het zomaar kunnen zijn dat je ongemerkt gelegenheid hebt gegeven voor het ongewenste gedrag van je paard. Met alle goede bedoelingen van dien heb je hem (haar) iets aangeleerd wat in de praktijk erg onhandig is.
In de leergang PROBLEEMPAARDEN besteden we aandacht aan hoe jij in je handelen kunt veranderen zodat je paard geen ruimte en gelegenheid meer heeft om dominant gedrag te vertonen. Daarvoor hoef jij je niet dominant te gedragen naar je paard toe. Je hoeft alleen maar te voorkomen dat de situatie ontstaat. Daar zijn allerlei technieken voor en kennis van het leervermogen van het paard helpt jou ook om dit soort situaties beter onder controle te krijgen. Op deze onderwerpen gaan we dieper in tijdens de online modules en laten we tijdens de praktijkdagen zien hoe het een en ander in de praktijk werkt.