Gevoel in je handen (2) - Freestyle Academy

Gevoel in je handen (2)

GEVOEL IN JE HANDEN 2

In het kader van de serie ‘Gevoel in je Handen’ beschrijf ik elke keer één of twee van de onderstaande onderwerpen. Dit keer nr. 2. De Ophouding en 3. Hand Sluiten.

1.       Contactteugel (reeds besproken)

2.       OPHOUDING

3.       HAND SLUITEN

4.       Kneden

5.       Zachte hand

 

6.       Stille hand

7.       Weerstand biedende hand

8.       Hand toestaan

9.       Begrenzende hand

10.   Vragende hand

 

Beschrijving van de ophouding

Als ik de ‘ophouding’ moet beschrijven, dan zie ik een ophouding meer als een signaal dan als een ’hulp’. Een hulp stelt één specifieke vraag aan het paard waarop maar één goed antwoord gewenst is. Bij een hulp wordt de teugel korter of langer. Een ophouding is eerder een signaal dat je geeft vlak voor een hulp. In deze betekenis heeft een ‘ophouding’ de functie van een voorspeller. Het signaal dat tegen het paard zegt: LET OP  er gaat iets gebeuren.

 

De techniek van de ophouding

De techniek van een ophouding is dat we de hand die de teugel vasthoudt iets voorover kantelen zonder daarbij de teugel korter te maken. De hand blijft niet in deze gekantelde stand staan maar gaat direct terug naar de ‘normale’ stand (rechtop). De ophouding duurt dus altijd kort.

 

Beschrijving van het sluiten van de hand

Als ik het heb over het sluiten van de hand dan bedoel ik voornamelijk de manier waarop je de teugel vast houdt. Bij het sluiten van de hand komt het erop neer dat je de teugel steviger vastpakt dan in de normale teugelvoering. Het kan ook zo zijn dat je binnen het geven van een teugelhulp soms net iets meer nodig hebt om duidelijk te zijn naar je paard toe, zonder dat je de teugel zelf nog korter maakt. We kennen in dit geval nog een sterkere vorm van je hand sluiten en dat noemen we dan je hand ‘doorsluiten’.

 

De techniek van het sluiten van de hand

Bij een normale handhouding op de teugel houden we de teugel vast met een gesloten hand waarbij we geen kracht zetten. De duim zit aan de bovenkant en de pink aan de onderkant. Bij het sluiten van de hand zetten we kracht met de hand door van een gesloten hand meer een vuist te maken. Bij het doorsluiten maak je de ‘vuist’ nog iets krachtiger. Belangrijk om te realiseren is dat de kracht in de houding van je hand zit en NIET in het geven van de hulp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

FSA komt naar je toe!

Vanaf september gaan we de Niveau 1 instructeurs-opleiding geven op 6 externe locaties. Er is dus altijd een plek bij jou in de buurt! Als je onderstaand formulier invult sturen we je de specifieke informatie persoonlijk toe.

Meer informatie?

Freestyle Academy draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders