Gevoel in je handen (1) - Freestyle Academy

Gevoel in je handen (1)

GEVOEL IN JE HANDEN 1

We kennen allemaal wel de uitdrukkingen die instructeurs en trainers gebruiken als het gaat over teugelvoering. De grote vraag is of we het ook voelen en bedoelen we wel hetzelfde? Vraag je zelf maar eens af wat je verstaat onder de volgende termen:

1.       Contactteugel

2.       Ophouding

3.       Hand sluiten

4.       Kneden

5.       Zachte hand

 

6.       Stille hand

7.       Weerstand biedende hand

8.       Hand toestaan

9.       Begrenzende hand

10.   Vragende hand

 

Dit zijn zomaar tien begrippen die te maken hebben met het gevoel van de ruiterhand. Ik weet zeker dat niet iedereen dezelfde uitleg geeft aan bovenstaande termen, laat staan dat iedereen hier hetzelfde bij zou voelen. Toch speelt dit rijtje een belangrijke rol in het rijden.

Ik kan als instructeur een ruiter mijn gevoel niet geven, dat gevoel zal iedereen zelf moeten ontwikkelen.  Als instructeur kun je natuurlijk een ruiter wel oefeningen geven waarmee dit gevoel kan worden ontwikkeld. Daarvoor is het van belang dat we onder de verschillende termen hetzelfde verstaan. Definities van de diverse termen kunnen daar een belangrijke rol in spelen. Misschien is het leuk als je het bovenstaande lijstje eens doorneemt met je instructeur en kijkt of jullie dezelfde betekenis toekennen aan de termen. Desnoods pak je alle twee één kant van een losse teugel vast en vraag je of jouw instructeur je kan laten voelen wat de verschillen zijn.

In de komende tijd zullen we in de serie ‘Handen met gevoel’ aandacht besteden aan alle bovenstaande begrippen. Als eerste in deze rij kijken we naar de ‘Contact-teugel’

  1. Contactteugel

 Hier loopt het paard met de mond in contact met de ruiterhand. Er wordt door de ruiter niet specifiek aan het paard gevraagd om in een andere houding te lopen. Het contact is constant en verandert zo min mogelijk. Binnen het gebruik van een contactteugel hangen de teugels niet door. Aan de andere kant staat er ook geen grote spanning op de teugel. De teugels dienen niet om de balans van de ruiter te ondersteunen. We zien een contactteugel bij een beginnende combinatie of bijvoorbeeld bij een net beleerd jong paard. In dit stadium worden de teugels voornamelijk gebruikt om te sturen en te remmen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

FSA komt naar je toe!

Vanaf september gaan we de Niveau 1 instructeurs-opleiding geven op 6 externe locaties. Er is dus altijd een plek bij jou in de buurt! Als je onderstaand formulier invult sturen we je de specifieke informatie persoonlijk toe.

Meer informatie?

Freestyle Academy draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders